7 lucruri pe care nu le știați despre Walt Disney, părintele desenelor animate / VIDEO (2024)

Walt Disney l-a creat pe Mickey Mouse în 1928, a produs primul film animat din istorie – Albă ca Zăpada și cei șapte pitici– în 1937, a deschis parcul Disneyland în 1955 și a fost recunsocut, la sfârșitul vieții, ca una dintre marile personalități ale secolului XX. Însă viața sa rămâne, pentru mulți, o necunoscută:cine a fost omul care ne-a adus atâtea bucurii în copilărie?

1. Disney provenea dintr-o familie modestă

Născut la Chicago în decembrie 1901, Disney, al patrulea din cinci copii, s-a mutat cu familia la o fermă din statul Missouri la vârsta de patru ani. Aici, în orășelul Marceline – o comunitate strânsă de care Disney își va aduce aminte cu nostalgie, a primit primele încurajări privind talentul său la desen, de la o mătușă și de la un vecin. Familia Disney a părăsit Marceline pentru Kansas City în 1911, apoi s-a întors la Chicago în 1917. Tânărul Walt a abandonat studiile liceale la 16 ani și, odată cu intrarea Statelor Unite în război, s-a alăturat Crucii Roșii (după ce și-a falsificat actele pentru a nu fi respins din cauza vârstei). A fost trimis în Franța la scurt timp după semnarea armistițiului din noiembrie 1918 și s-a întors în America în 1919.

2. El a fost vocea lui Mickey Mouse

7 lucruri pe care nu le știați despre Walt Disney, părintele desenelor animate / VIDEO (1)

După ce a părăsit Crucea Roșie, Disney s-a mutat în Kansas City sperând să obțină un post de caricaturist la un ziar. Nu a reușit, însă și-a găsit un serviciu creând reclame pentru reviste și cinematografe, apoi a dezvoltat un interes pentru animații. În 1922, și-a deschis propriul studio de film, numit Laugh-O-Gram, dar a fost nevoit să-l închidă în 1923 din cauza problemelor financiare. În același an, s-a mutat la Hollywood unde a fondat Disney Brothers Studio alături de fratele său, Roy. După ce a produs câteva desene animate scurte, în 1927 studioul fraților Disney a început un serial de desene animate centrat pe un personaj creat de Walt:Oswald, iepurele norocos. Din nefericire, în 1928 Walt Disney a pierdut drepturile de copyright asupra personajului său. A creat în schimb un alt personaj, pe care l-a numit la început Mortimer Mouse. I-a schimbat apoi numele în Mickey Mouse, iar personajul și-a făcut debutul în 1928 în scurtmetrajul Steamboat Willy. Simpaticul Mickey a devenit faimos foarte repede, iar în 1929 frații Disney au creat un nou film – The Karnival Kid– în care însuși Walt Disney l-a dublat pe Mickey Mouse, ceea ce va continua să facă până în 1947.

3. Disney a produs filme de propagandă pentru guvernul american în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

În timpul războiului, angajații Dinsey au creat filmulețe educaționale pentru mai multe agenții de stat, inclusiv unul pentru Departamentul Trezoreriei – The New spirit, în 1942 – prin care cetățenii erau încurajați să-și plătească taxele la timp pentru a sprijini efortul de război. Filmul cu Donald Duck a fost proiectat în mii de cinematografe din țară și a primit o nominalizare la Oscar. Walt Disney a fost inițial reticent în a-și păta imaginea de om neimplicat politic prin producerea de filme de propagandă, dar în cele din urmă echipa sa a produs câteva asem*nea desene. Cel mai cunoscut dintre ele, Der Fuerher’s Face, din 1943, tot cu Donald Duck, a fost o satiră la adresa regimului nazist și a avut foarte mare succes la public.

4. Era fascinat de trenuri

7 lucruri pe care nu le știați despre Walt Disney, părintele desenelor animate / VIDEO (2)

Walt Disney a fost toată viața fascinat de trenuri. Tatăl și unchiul său au lucrat la căile ferate, iar când livra ziare în Kansas City, Disney a avut o perioadă în care comercializa ziare și snacks-uri și pe trenuri. Chiar în timpul unei călătorii cu trenul din 1928, de la New York la Los Angeles, lui Walt Disney i-a venit ideea unui nou personaj, cel care avea să devină Mickey Mouse. Mai târziu, Disney avea să-și găsească relaxarea în noua sa pasiune, construind minuțios machete cu trenuri.

5. Dinseyland a fost gândit inițial ca un parc mic

7 lucruri pe care nu le știați despre Walt Disney, părintele desenelor animate / VIDEO (3)

Walt Disney a vrut inițial să construiască un mic parc de distracții în apropiere de studioul din Burbank. Însă planul a devenit apoi mai ambițios și în 1953, Disney a angajat o firmă ca să-i găsească cea mai bună locație din California pentru construcția unui mare parc de distracții. Firma respectivă și-a luat munca în serios, a studiat diverși factori, printre care și rata de creștere a populației, clima și infrastructura de transport, iar la final a propus soluția:un teren de 160 de acri din Anaheim. Construcția parcului a început aici în 1954, iar Disneyland și-a deschis porțile pe 17 iulie 1955. Ziua deschiderii a fost un dezastru:s-au contrafăcut foarte multe bilete, așa că parcul a fost supraaglomerat și câteva ride-uri s-au și stricat. Deschiderea parcului a fost prezentată live și la televizor, într-un program prezentat de actorul Ronald Raegan, cel care va deveni președintele SUA, însă și aici au fost dificultăți tehnice. Cu toate acestea, Disneyland a devenit rapid o afacere de succes;la nici o lună de la deschidere, jumătate de milion de oameni vizitaseră deja parcul.

6. Walt Disney a câștigat cele mai multe Oscaruri din istoria Academiei americane de film

7 lucruri pe care nu le știați despre Walt Disney, părintele desenelor animate / VIDEO (4)

Disney deține recordul pentru cele mai multe premii Oscar (22) și cele mai multe nominalizări (59). A câștigat primul Oscar în 1932, pentru un desen animat scurt, Flowers and trees;la aceeași categorie va mai câștiga în viitor alte șapte premii. A avut chiar și o nominalizare pentru cel mai bun film, pentru Mary Poppins(1964), dar a pierdut în fața peliculei My fair lady. Chiar și așa, Mary Poppinsa obținut cinci premii Oscar. Disney a mai primit și patru Oscaruri onorifice:pentru crearea lui Mickey Mouse, pentru Albă ca Zăpada, pentru Fantasiași pentru contribuțiile sale la designul de sunet.

7. Disney nu a vrut să fie criogenizat

În noiembrie 1966, doctorii au descoperit că Disney, un fumător înrăit, suferea de cancer la plămâni. El a murit luna următoare, la vârsta de 65 de ani. La scurt timp după moartea sa, în presă au apărut zvonuri potrivit cărora producătorul ar fi cerut să fie supus unui proces de criogenizare:trupul să-i fie înghețat și păstrat pentru știință în caz că, în viitor, savanții îl vor putea readuce la viață. Aceasta era însă ultima poveste din viața lui Disney:el a fost de fapt incinerat, iar rămășițele sale au fost depuse într-un cimitir californian.

7 lucruri pe care nu le știați despre Walt Disney, părintele desenelor animate / VIDEO (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6191

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.